Érd info

Minden információt ÉRDről az ÉRDi polgároknak és az ÉRDeklődőknek.

Kern Péter

( Lipcse, 1921 október 26 –Érd, 2003 )

amatőr kaktuszgyűjtő, építészmérnök-mikológus

 

Az elemi iskolát Lipcsében végezte, de a magyar nyelv elsajátítása érdekében középiskolába már Esztergomba járt. Az édesanyja által belé oltott természetszeretet és felesége ösztönzésére kezdett kaktuszokat gyűjteni. A végzettségét tekintve építészmérnök-mikológus csakhamar elismert kaktusz-szakértő lett. Érden található majd 10.000 darabból álló gyűjteménye.

Először létesített kaktuszgyűjtő szakkört Magyarországon a háború után 1964-ben a pesterzsébeti Csili Művelődési Ház keretén belül.
Az 1971. április 3-án általa alapított Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületé-nek alapító elnöke lett. Hosszú ideig szerkesztette a kaktusz témájú első hazai tudományos folyóiratot, a Kaktusz-Világot. 12 nyelvet sajátított el. Hazai és külföldi kaktuszgyűjtőkkel, szakértőkkel széleskörű kapcsolatokat épített ki. Tagja volt a Pozsgásnövények Tudományos Nemzetközi Szerve-zetének, az IOS-nak. Tekintélyét nagyrészt a külföldi gyűjtőútjainak köszönhette.

Számos európai országban (Csehszlovákia, Jugoszlávia, Lengyelország, NDK) járt, de eljutott Latin-Amerikába is (Mexikó, Kuba, Argentína). A kaktuszgyűjtők kincsesbányájának számító Mexikóban 6 ízben járt.

 

Forrás:  museum.hu, erdikaktusz.eoldal.huWeblap látogatottság számláló:

Mai: 318
Tegnapi: 269
Heti: 587
Havi: 6 804
Össz.: 2 322 618

Látogatottság növelés
Oldal: Kern Péter
Érd info - © 2008 - 2024 - erd.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »