Érd info

Minden információt ÉRDről az ÉRDi polgároknak és az ÉRDeklődőknek.

Pokorny Ferenc

( Érd, 1934. augusztus 5. -  )

Gépésztechnikus, helytörténeti kutató

 

Pokorny Ferenc 1934. augusztus.5-én született Érden. 1996-tól Budapesten lakik, de máig kapcsolatot tart fenn, szülõvárosával.

Családja, dédszülõkig visszamenõleg érdi illetõségû. Megalakulása óta tagja az érdi Városszépítõ és Honismereti Egyesületnek.

A Csuka Zoltán Városi Könyvtár 1996-óta meghirdetett helytörténeti pályázatának aktív résztvevõje. Írásaival, családi dokumentumaival még napjainkban is gazdagítja a könyvtár és a múzeum helytörténeti gyûjteményét.

Már gyermekkorában figyelt a helyi közösségek által képviselt értékekre,

majd felnõttkorában olyan indíttatást érzett, hogy összegyûjtse, megírja személyes emlékeit ”megéléseit”, hogy a történések ne menjenek feledésbe.

Érd-Újtelep volt a szûkebb otthona a családnak, amelyet oly hitelesen és szeretettel mutat be írásaiban. A II. világháborút, a szülõföldjén átvonuló frontot eszmélõdõ gyermekként élte meg, és ezeket az élményeket szakirodalmi (hadtörténeti) kutatások adataival kiegészítve mutatja be az érdi olvasóknak a Valóság és emlékezet: A II. világháború érdi története (társszerzõ: Veress D. Csaba) c. könyvében.

A Városszépítõ és Honismereti Egyesületben, 2008-ban Pokorny Ferenc kezdeményezte, hogy Érden is emlékmûvet kellene állítani a II. világháborúban elesett érdi katona hõsök emlékére, amint azt itt Érden is tették elõdeink az elsõ világháborúban elesetteknek.

A nevek összegyûjtése több mint 60 év múltán, szinte az utolsó pillanatban történt, de szerencsére még ennyi idõ távlatából is voltak segítõk, családtagok, ismerõsök. Mindezek mellett Pokorny Ferenc kutatott a Hadtörténeti Intézet Levéltárában, Pest Megyei Levéltárban, Székesfehérvári Egyházmegyei Levéltárban és levelezett a hozzátartozókkal. Mindezt tette önzetlenül, saját költségén. Egyéves önzetlen, kitartó szorgalommal összegyûjtötte a II. világháborúban hõsi halált halt katonák adatai mellett azoknak az érdi polgároknak a névsorát is, akiket elhurcoltak és hadifogolytáborokban haltak meg. De összeállította a deportáltak, a munkaszolgálatosok, a háború civil áldozatai, valamint az életüket vesztett, de nem érdi illetõségû személyek névsorát is. Mintegy 750 áldozatról van dokumentuma, „A Hõsök és Áldozatok: A II. világháborúban meghalt érdi polgárok névsora” kéziratában. Kutatómunkájának köszönhetõen az összegyûjtött 257 névbõl 96 elesett érdi katona neve nem szerepelt a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet hadiveszteség állományában, melyet Pokorny Ferenc úr megküldött az intézetnek, ezzel is sikerült pontosítani a Hadtörténeti Intézet adattárát.

Pokorny Ferenc helytörténésznek köszönhetjük, hogy a hõsök emlékére és tiszteletére - mintegy az utókorra hagyományozva – a Városszépítõ és Honismereti Egyesület két példányban kiadta a „HÕSÖK KÖNYVÉT  amely, díszkiadványban õrzi mind a 374 elesett érdi katona nevét, születési, halálozási évét, rendfokozatát. (Az elsõ világháborúban 117 fõ a második világháborúban 257 hõsi halottról van tudomásunk.)

 

Munkahelyei:

  • ÉM 2.sz. IPARTERV tervezőiroda, (1953-1954)
  • ÉM 22. sz. Építőipari Vállalat (1954- 1994)

 

Szakmai társaság:

 

Jelentősebb művei:

 

Hobbí:

 

Díja:

Érd Városáért Kitüntetés (2011)

 

 

 

 

Forrás:  Ki kicsoda Érden ? -  Csuka Zoltán Városi Könyvtár;  Érdi Lap,Weblap látogatottság számláló:

Mai: 303
Tegnapi: 269
Heti: 572
Havi: 6 789
Össz.: 2 322 603

Látogatottság növelés
Oldal: Pokorny Ferenc
Érd info - © 2008 - 2024 - erd.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »