Érd info

Minden információt ÉRDről az ÉRDi polgároknak és az ÉRDeklődőknek.

FELHÍVÁS az avarégetés szabályainak betartására

Érd Megyei Jogú Város Jegyzője felhívja a lakosság figyelmét az avarégetéssel kapcsolatos jogszabályok fokozott betartására.

Érd Város Önkormányzat Képviselő-testületének az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról és a szervezett hulladékkezelési közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 23/2005. (VII. 01.) önkormányzati rendelete alapján:

·        Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

·        Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, állati eredetű, illetve ipari eredetű hulladékot (pl. PVC, veszélyes hulladék).

·        A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen. A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

·        A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

·        A kert tisztán tartása céljából az avar, kerti hulladék a tűzvédelmi előírások betartásával elégethető.

·        Az avar és kerti hulladék égetése a város egész területén minden év

február 15. és április 30., valamint október 15. és november 30. között engedélyezett.

·        Tilos vasárnap és ünnepnapokon, illetve az azt megelőző napon délután 16 óra után, illetve, ha az illetékes miniszter fenti időszakban tűzgyújtási tilalmat rendel el.

·        Tilos az avar és kerti hulladék égetése az orvosi rendelők, hitéleti középületek, az iskolák és óvodák, szociális intézmények 100 m-es körzetében munkanapokon 18,00 óra előtt, valamint hitéleti középületek esetében a szertartások ideje alatt is.

·        Érd Felső-Parkváros M7 autópályán túli területein tilos az avar és kerti hulladék égetése. Az avar és kerti hulladék égetésére csak vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzéskor kerülhet sor.

A fenti jogszabályok megsértése esetén a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló 34/2013. (XI. 7.) önkormányzati rendelet alapján

50.000,- Ft-ig terjedő helyszíni bírság, illetve 150.000,- Ft-ig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

 

Kérjük a lakosságot, hogy az avarégetéssel kapcsolatos előírásokat – mindannyiunk egészségének megóvása érdekében – önként teljesítsék.

A Polgármesteri Hivatal az illegális égetések felderítésében számít a lakosság segítségére is. Kérjük, hogy aki illegális, vagy nem a fenti jogszabályoknak megfelelő égetést észlel, az jelezze a Hivatal 23/522-300 (241-es mellék) telefonszámán, vagy személyesen az Érd, Alsó utca 3. szám (Polgárok Háza) alatt.

Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet

jegyző

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 97
Tegnapi: 303
Heti: 650
Havi: 7 018
Össz.: 2 307 277

Látogatottság növelés
Oldal: Felhívás az avarégetés szabályaira
Érd info - © 2008 - 2024 - erd.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »